Het nieuwe werken bij Zoku, perfect voor millennials
In Amsterdam barst het van de hippe werkplekken. Jasper Ordelman bracht een tijdje terug een bezoek aan co-working space Zoku Amsterdam Hotel. HR Manager Fleur Minke vertelde hem waarom deze internationale woon-werkplek de ideale omgeving is voor millennials.
OF LEES HIERONDER DE SAMENVATTING:
Bij Zoku voel je je meteen thuis
In Amsterdam barst het van de hippe werkplekken. Maar toen ik vorig jaar een kijkje nam bij Zoku Hotel Amsterdam, had ik direct een erg goed gevoel. Zoku biedt een rustige, warme werkomgeving. Huiselijk. Ook al ken je er niemand, je bent direct vertrouwd. Dit komt door de fijne inrichting met veel groen, maar ook door het vriendelijke en behulpzame personeel. Bij Zoku werken veel millennials en die doen dat met veel plezier en overtuiging. Ik wilde weten hoe Zoku dat doet, bezocht hen vorige week opnieuw en sprak met HR Manager Fleur Minke, zelf ook overtuigend millennial.
Missie: mensen en ideeën samenbrengen
Het begrip Zoku komt uit Japan en betekent tribe of familie. Zoku is in 2016 geopend in Amsterdam, met als missie om mensen en ideeën samen te brengen. Oprichter Hans Meyer heeft tijdens zijn vele werkreizen ervaren hoe eenzaam het kan zijn om voor werk langere tijd in het buitenland in een stad te verblijven. Uit onderzoek blijkt dat veel werkprojecten falen, omdat expats zich niet helemaal thuis voelen en eenzaamheid ervaren. Hoe kunnen we reizende professionals helemaal thuis laten voelen in de stad waar ze werken? Vijf jaar lang is gewerkt aan het antwoord op deze vraag met Zoku als resultaat.
70 Zokus, 26 nationaliteiten
Mensen samenbrengen en zo de eenzaamheid bestrijden, dat klinkt als een stevige missie. Iedereen bij Zoku is hier dagelijks mee bezig. Zo heeft de community manager de taak om gasten met elkaar te connecten en worden er voor hen veel events georganiseerd. Maar het gaat verder dan de gasten. Zoku brengt ook haar werknemers, Zokus genaamd, samen. Er werken hier 70 Zokus met 26 verschillende nationaliteiten. Veel collega’s zijn nieuw in Amsterdam, zonder een groot netwerk. Door de focus op het samenbrengen voelt de werkplek als een warm bad en ontstaat er een grote familie.
Certificaat werkt als magneet voor talent
Onlangs heeft Zoku haar B Corporation certificaat gehaald, een soort keurmerk voor maatschappelijk betrokken organisaties. Zoku scoort hier met name hoog met haar missie om de eenzaamheid te verminderen. Het B Corporation certificaat werkt als een magneet voor talent, want veel sollicitanten komen nu via B-corps banensites. Dit bevestigt maar weer hoe belangrijk millenials een maatschappelijke purpose in hun werk vinden.
Vooral mensen buiten hotel-branche
Is iedere millenial geschikt om bij Zoku te werken? Of zoekt het alleen mensen met hotel- of horeca-ervaring? Hoewel het in de basis een hotelconcept is, kiest Zoku er bewust voor om mensen buiten de hotel-branche aan te nemen. Juist mensen uit andere sectoren zorgen voor frisse blikken. Het horecapersoneel moet kunnen levelen met de gasten en zo werken er mensen vanuit allerlei sectoren: van een kapper of danseres tot mensen uit de financiële wereld en de tech industrie.
Wat moet je hebben om een Zoku te worden?
Allereerst ben je bereisd en hou je van mensen. Je bent enorm sociaal en daagt jezelf graag uit. Zoku heeft een vijftal kernwaarden geformuleerd en die worden al getoetst tijdens het sollicitatieproces, met vragen als: Wat is je superpower? Als je een dag met een onbekende zou optrekken, hoe zou die dag er dan uit zien?
Zo kijken ze of iemand past binnen de organisatie. Een fit qua persoonlijke waarden is Zoku veel meer waard dan het hebben van bepaalde skills. Skills kun je immers aanleren en waarden zeggen alles over de persoon. De door Zoku ontwikkelde waarden zijn inspirerend en richtinggevend. Zo hebben ze “Sunny Side Up”, dat gaat over optimisme en zelfrelativering. Of “Always Beta”, dat gaat over het continu challengen van de status quo.
Elkaar corrigeren als het moet
Mensen spreken elkaar op de vloer ook aan op de deze waarden. Hier heeft Fleur veel aandacht aan besteed en dat werpt z’n vruchten af. Hoewel de collega’s elkaar als familie beschouwen, corrigeert men elkaar ook als dat moet. Is dat niet lastig, met zoveel verschillende culturen? Nederlanders zijn nu eenmaal een stuk directer dan bijvoorbeeld mensen uit Azië. De culturele verschillen vormen geen obstakel voor de organisatiecultuur. Sterker nog, men vindt elkaar in de gedeelde overtuigingen en mindset. Fleur denkt dan ook dat de verschillen tussen generaties tegenwoordig groter zijn dan culturele verschillen. Millennials begrijpen elkaar als geen ander, ongeacht afkomst of taal. Bij Zoku zien ze de vele culturen als een verrijking.
‘Be the bus driver’
Wat zoeken deze millennials dan in hun werk? Naast een heldere purpose is autonomie enorm belangrijk. Het gevoel dat ze zelf beslissingen kunnen nemen en het werk op hun manier vorm kunnen geven. Bij Zoku wordt autonomie enorm gestimuleerd, wat terugkomt in de waarde “Be the bus driver”, dat staat voor ownership en verantwoordelijkheid nemen. Zoku is een platte organisatie, anders dan wat we gewend zijn in de hotelbranche. Er wordt door iedereen heel hard gewerkt en men verwacht veel eigen inbreng. De lat ligt hoog, maar fouten maken mag. Dat is belangrijk, want op deze manier leer je het snelst. Dit kan alleen in een cultuur waar men zich veilig voelt.
Steile leercurve, dus snel uitgegroeid
Deze manier van werken zorgt voor een steile leercurve bij medewerkers. Door de platte organisatie heeft dit als gevolg dat men rap groeit maar qua functie snel is uitgegroeid. Leidt dit dan niet tot een te hoge uitstroom? In de hospitality is het personeelsverloop relatief hoog en dat is bij Zoku niet anders. Zokus blijven gemiddeld een jaar en hier ligt ook direct een uitdaging. Aan de andere kant is het juist goed zo, vindt Fleur. Als je uitgespeeld bent, moet je gewoon gaan. Dat vieren ze ook bij Zoku. Men heeft zich in een korte, fantastische periode enorm ontwikkeld en gaat de wereld met vertrouwen tegemoet, een schat aan ervaring en herinneringen rijker. Daarnaast zijn er vrienden voor het leven gemaakt.
Nieuwe Zokus in Kopenhagen en Wenen
Voor degenen die echt niet weg willen is er hoop. Binnenkort worden er Zokus geopend in Kopenhagen en Wenen. Deze nieuwe locaties biedt huidige medewerkers de kans om nieuwe ervaringen op te doen. Door collega’s te laten meedraaien in verschillende landen houd je het werk vernieuwend en bouw je daarnaast aan een consistente organisatiecultuur. Win-win dus. Want het schaalbaar maken van de sterke organisatiecultuur staat hoog op de agenda. Zo blijft Zoku ook de komende jaren de ideale leeromgeving voor millenials, op zoek naar purpose en autonomie.