Employer branding, organisatiecultuur, internal branding en arbeidsmarktcommunicatie
Jasper Ordelman – 26 maart 2020

Talentmagneet: Dopper

Dopper gaat recht op haar doel af

Wie Dopper hoort, denkt direct aan de vrolijk gekleurde waterflessen. Veel Nederlanders zijn er inmiddels bekend mee of hebben er een in de kast liggen, want sinds de start 10 jaar geleden zijn er al meer dan 10 miljoen van verkocht.

Wat men niet van Dopper weet, is dat het een erg sterke organisatiecultuur heeft dat aan de basis staat van het succes. CEO Virginia Yanquilevich vindt dat het tijd wordt om dat te vertellen. Ik sprak haar over het belang van verbindend leiderschap en een fijne werkcultuur voor het succes van je bedrijf. Ze hoopt hiermee andere leiders te inspireren om bloeiende werkomgevingen te creëren.

  >> BELUISTER DE PODCAST OP SPOTIFY >>

  >> BELUISTER DE PODCAST OP APPLE PODCAST >>

OF LEES HIERONDER DE SAMENVATTING:

Bij Dopper weet je waarvoor je het doet

Ik zocht Virginia op in Haarlem, op het kantoor van Dopper. Bij binnenkomst voelde ik een uitgelaten sfeer, alsof er iets bijzonders was gebeurd. Dat klopte. De helft van de organisatie was net terug van een trip naar Nepal, als onderdeel van hun missie: een wereld met kristalhelder water, in elke oceaan, uit elke kraan.

Dopper zet zich in tegen plasticvervuiling in de zee door mensen kraanwater te laten drinken in plaats van water uit plastic wegwerpflesjes. Vandaar de Dopper waterflessen van hard plastic. Een deel van het geld dat hiermee verdiend wordt gaat naar drinkwaterprojecten in landen waar nog geen water uit de kraan komt, zoals Nepal. Daarnaast wordt het onder andere gebruikt voor educatieprojecten en awareness campagnes.

Mensen inspireren en meekrijgen

Virginia heeft sinds 2017 de leiding over Dopper, terwijl oprichter Merijn Everaarts nog altijd het gezicht is naar buiten toe. Een perfecte combinatie, zo lijkt het, want Virginia voegt precies toe wat startups nodig hebben in de volgende fase. Goede ondernemers hebben het talent om mensen met een prachtige visie te inspireren en mee te krijgen. Deze energie brengt ze een heel eind, maar een volgende fase van je onderneming vraagt om heldere structuren en goed management. En visionairs zijn vaak niet de beste managers.

Heldere doelstellingen en stappenplan

De purpose van Dopper stond al als een huis toen Virginia begon, alleen miste ze de link tussen de projecten en de missie. Direct maakte ze de missie concreet door heldere doelstellingen en een stappenplan. Als social enterprise komen er veel initiatieven op je af en als je dan geen focus hebt, maak je niet altijd de juiste keuzes. Veel idealistische initiatieven sterven zo in schoonheid. Nu weet iedereen bij Dopper wat ieder project concreet bijdraagt aan het grote doel en dat is de grootste winst van de afgelopen jaren. Het versterkt het succes en geeft de medewerkers ook een boost omdat ze goed zien waarvoor ze het doen.

Volwassen worden of niet?

De missie is dus sterk leidend in het dagelijkse werk en dat is ook een enorme drijfveer voor iedereen bij Dopper. De organisatiecultuur is sinds de oprichting niet veranderd en laat zich beschrijven door de waarden fun, connected, pro-active en responsible. Er wordt hard gewerkt, veel gelachen en er heerst een sterk gevoel van verbondenheid tussen de medewerkers. Er hangt een jeugdige energie in het pand en ik vraag me af of de organisatie niet ‘volwassen’ moet worden nu het de volgende fase ingaat. Virginia is ervan overtuigd dat het DNA ook met de groei overeind blijft. Wel zoek je in deze fase naar andere competenties en heb je behoefte aan wat meer ervaring om het bedrijf succesvol uit te bouwen.

Nieuwe collega’s moeten passen bij waarden

Bij het aantrekken van nieuwe collega’s is er veel aandacht voor de culturele fit. Past iemand qua waarden goed bij de organisatie? Hierop wordt streng geselecteerd, waarbij Virginia altijd aanschuift bij het tweede gesprek. Ze voelt direct of iemand goed bij Dopper past. En als de juiste kandidaat niet voorbijkomt? Dan blijven ze rustig doorzoeken, ook al betekent dit dat de functie een langere tijd niet wordt vervuld.

Op de werkvloer heeft Virginia ook een belangrijk aandeel in de positieve en verbindende organisatiecultuur. Ze combineert resultaatgerichtheid met verbindend leiderschap. Zo geeft ze haar collega’s richting, vertrouwen en ruimte. Hierdoor ontstaan veel goede initiatieven en worden de grootste uitdagingen samen opgepakt.

Succesvol blijven door focus te houden

De trip naar Nepal heeft iedereen ook een boost gegeven. Medewerkers hebben daar de impact van hun werk van dichtbij gezien en dat is enorm belangrijk voor de betrokkenheid en trots. Zo komt de purpose van Dopper ineens dichtbij. Alleen door focus te houden hierop kan het succes blijven voortbestaan, juist nu er steeds meer copycats op de markt komen met plastic drinkflessen. Virginia juicht de concurrentie alleen maar toe, want het draagt allemaal bij aan het terugdringen van de plasticvervuiling.

De populariteit van Dopper blijft nog altijd groeien. Kunnen we de komende jaren ook vrolijke gekleurde broodtrommels verwachten? ‘Absoluut niet’, zegt Virginia helder. Het draagt immers niet bij aan de missie. Zo’n duidelijke focus geeft mij het vertrouwen dat Dopper de komende jaren nog veel nieuwe drinkwaterprojecten zal opstarten. Laten we het hopen.

Employer Branding Company