Employer branding, organizational culture, internal branding, labor market communication
Jasper Ordelman – 23 February 2020

Talentmagneet: Sinner

Altijd actie bij Sinner

In deze eerste podcast praat Jasper met Paul Bijvoet, eigenaar van  Sinner, een van oorsprong zonnebrillenmerk dat nu is uitgegroeid tot een  succesvol lifestylemerk. Het motto van Paul is: Actie! Want als je geen keuzes maakt staat alles stil.

OF LEES HIERONDER DE SAMENVATTING:

‘Als je goed bent voor je mensen, zijn je mensen ook goed voor jou’

Afgelopen week sprak ik Paul Bijvoet van Sinner voor mijn eerste podcast over employer branding. Sinner ken je waarschijnlijk van de zonnebrillen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol lifestylemerk dat in 36 landen te koop is. Het motto van Paul is: Actie! Want als je geen keuzes maakt staat alles stil. Actie wordt binnen Sinner gevoeld en gevoed, onder andere door de kickbokslessen die tijdens werktijd op kantoor worden aangeboden. Zo blijft iedereen bij Sinner fit en scherp.

Bij het binnentreden van het Sinner pand in Weesp voel je direct de open en familiaire cultuur van het bedrijf. Er werken zo’n 40 man en op deze vrijdagmiddag is iedereen nog hard aan het werk. In de keuken zie en ruik ik nog restanten van de surpriseparty die Paul het weekend ervoor heeft gehad omdat hij 50 werd. Dit werd uitbundig gevierd met familie, vrienden en collega’s.

Als er geen keuzes worden gemaakt, staat alles stil

De reden dat ik Paul bezoek is helder: ik ben hier bij een rasondernemer die de zaakjes goed voor elkaar heeft. Goed als het gaat om de business, maar ook goed als het gaat om de mensen. “Zonder mijn mensen ben ik niets”, zegt Paul. Daarom ook dat Paul goed voor zijn mensen zorgt. Hij geeft iedereen zoveel mogelijk ruimte en autonomie, maar die moet je dan ook pakken. Liever een slechte keuze dan geen keuze. Want als er geen keuzes worden gemaakt, staat alles stil. En dat is slecht voor de business.

Vrijwel niemand gaat weg

De ruimte die men bij Sinner krijgt zorgt ervoor dat er vrijwel geen mensen weggaan. Iedereen krijgt de kans zijn of haar talenten te vinden en te ontwikkelen. Als je toch liever niet in het magazijn werkt, is er vast wel iets anders voor je te doen binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld in marketing of in de administratie. Zo vindt iedereen uiteindelijk zijn plek. En wil men graag bij Sinner blijven werken. Soms lukt dat niet en dat is vervelend. Zo was een collega laatst in tranen omdat ze weg moest. De functie paste niet bij haar en op dat moment was er geen andere plek vrij, terwijl ze o zo graag bij de club wilde blijven waar ze zich thuis voelt.

Bij Sinner is bijna nooit iemand ziek

Bij Sinner is er bijna nooit iemand ziek. Een sportief merk houdt ook van sportieve mensen. En daar doet Paul alles aan. Sinds kort zijn er zelfs kickbokslessen op kantoor, tijdens werktijd. Zo houdt Paul z’n mensen fit en scherp. En als iemand met een gebroken been thuis komt te zitten? Dan krijgt hij een personal trainer, waardoor hij zo snel mogelijk weer aan de slag kan. En fitter terugkomt dan voor het ongeluk.

Paul legt de verantwoordelijkheid het liefst zover mogelijk in de organisatie. Natuurlijk worden er fouten gemaakt door medewerkers, maar daar leren ze alleen maar van. En ook al is Paul het in eerste instantie niet eens met een beslissing van een collega, hij laat ze hun gang gaan tot het tegendeel bewezen wordt. Dit betekent tegen je buikgevoel in navigeren in het belang van het team en dat is knap.

Het familiegevoel blijft, ook al werk je inmiddels ergens anders

Het teamgevoel is groot bij Sinner. De borrels en feestjes op kantoor helpen hierbij en ook de jaarlijkse skitrip met het hele bedrijf. Het Sinner-kerstfeest staat weer voor de boeg, waar klanten en oud-collega’s ook welkom zijn. Bijna alle ex-Sinners zijn hierbij aanwezig, omdat het familiegevoel blijft, ook al werk je inmiddels ergens anders.

Employer Branding Company