Skip to content
Employer Branding, organizational culture, internal branding & labour market communication

Talentmagneet: Euro Caps

Als je goed bent voor je mensen, zijn je mensen ook goed voor jou

In deze podcast-aflevering van Talentmagneten praat Jasper Ordelman met Nils Clement, de oprichter en CEO van Euro Caps, marktleider op het gebied van private label koffiecups.

Samen met Nils bespreekt hij wat belangrijk is voor een goede sfeer op de werkvloer en waarom het belangrijk is om zijn mensen te laten groeien. Zijn motto: “Als je goed bent voor je mensen, zijn je mensen ook goed voor jou.”’

  >> BELUISTER DE PODCAST OP SPOTIFY >>

  >> BELUISTER DE PODCAST OP APPLE PODCAST >>

OF LEES HIERONDER DE SAMENVATTING:

Nils Clement geeft zijn ‘koffiehelden’ alle ruimte om te groeien

De naam zegt je wellicht niets, maar de kans is groot dat je een koffiecupje van Euro Caps in je Nespresso-apparaat hebt zitten. De fabrikant is immers marktleider op het gebied van private label koffiecups. Euro Caps levert aan 42 landen en produceert maandelijks meer dan 100 miljoen koffiecups in twee fabrieken. Op dit moment werken er 300 man en hiermee is het bedrijf de grootste werkgever in de Spaanse Polder. En het wordt alleen maar groter; aan een derde fabriek wordt gebouwd.

Medewerkers binden en inspireren

Oprichter en CEO Nils Clement heeft een enorme drive om het bedrijf verder te laten groeien. Hij beschrijft zichzelf als een fixer en een rasoptimist. En hij gelooft heilig in de kracht van zijn mensen. Zonder zijn mensen is hij nergens. Vol trots vertelt hij over de Euro Caps familie en zijn Koffiehelden. Hij weet mensen te binden en zijn teams te inspireren en motiveren. Dat betaalt zich uit, want als je goed bent voor je mensen, zijn je mensen ook goed voor jou.

De Rotterdamse no-nonsensesfeer proef je direct bij binnenkomst. Samen met
mij nemen 3 Euro Cappers de lift naar de derde verdieping, waar de kamer van Nils is. De
collega’s maken een dolletje in de lift, de sfeer zit er goed in. Daar aangekomen staat de
deur van Nils open en loopt een collega naar binnen om iets te vragen. Hij neemt alle tijd
voor z’n mensen, ook voor het gesprek met mij, blijkt later.

Heilig geloof in de kracht van zijn mensen

Waarom zit ik bij Euro Caps? De afgelopen maanden kwam ik het bedrijf op meerdere
plekken tegen. Zo trof ik twee collega’s bij een event over werkgeluk en vond ik online
mooie verhalen over employer branding. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Nils heeft een enorme drive om het bedrijf verder te laten groeien. Hij beschrijft zichzelf als
een fixer en een rasoptimist. En hij gelooft heilig in de kracht van zijn mensen. Zonder zijn
mensen is hij nergens. Vol trots vertelt hij over de Euro Caps familie en zijn Koffiehelden.
Hij weet mensen te binden en zijn teams te inspireren en motiveren. Dat betaalt zich uit,
want: “Als je goed bent voor je mensen, zijn je mensen ook goed voor jou.”

Veel staat in het teken van groei. De organisatie groeit, maar er is ook volop aandacht voor
de groei en ontwikkeling van de mensen. Zo is er een Euro Caps Academy om de mensen
verder op te leiden en kun je goed doorgroeien binnen het bedrijf. Zo houd je het werk in
ieder geval boeiend.

Daag je talent uit

Nils gelooft ook niet in overgekwalificeerd talent. Zijn tip aan ondernemers is: Daag je talent uit en wees niet bang om mensen aan te nemen die te goed lijken voor de job. Geef ze alle ruimte en ze zullen je bedrijf verder helpen. Dit vraagt natuurlijk om een grote mate van ondernemerschap bij je mensen. Dit is enorm belangrijk bij Euro Caps en één van de cultuurwaarden. Iedereen wordt geprikkeld om met eigen ideeën en initiatieven te komen. Op kantoor, maar ook in de fabriek. En de medewerkers pakken dit met beide handen aan.

Wie een nieuwe collega aanbrengt, ontvangt 1000 euro

Volgens Nils kan de organisatie alleen groeien als de mensen ook doorgroeien. Ook zal Euro Caps nieuw talent aan zich moeten binden. Het vinden van de juiste mensen gaat vooralsnog goed. Hierbij spelen de eigen mensen een grote rol, als ambassadeurs. Wie iemand aanbrengt, ontvangt 1000 euro. Zo zijn er medewerkers die hun badkamers hebben verbouwd van de bonussen voor het aanbrengen van nieuwe mensen. En de mensen die door hen zijn aangedragen passen ook heel goed bij het bedrijf. Dit scheelt dus in de recruitment kosten en daarnaast zorgt het voor een laag personeelsverloop en blije
medewerkers.

Uitdaging: groeien én huidige cultuur in stand houden

Om de volgende stap te maken, zal Euro Caps nadrukkelijker naar buiten toe moeten treden. Want met het groeien wordt het merk belangrijker voor het aantrekken van talent. Nu is Euro Caps niet bekend bij het grote publiek, wat ook niet nodig is omdat het geen consumentenmerk is. Nils erkent het belang van sterker profileren, maar wil zelf niet graag op de voorgrond. Het typeert de Rotterdamse nuchterheid en siert hem als leider. Hier ligt een mooie uitdaging om op een passende wijze zichtbaarder te worden.

Daarnaast zal het ook lastiger worden om de huidige cultuur in stand te houden, wanneer de organisatie blijft groeien. Nils loopt nu nog regelmatig in de fabriek en hij kent bijna iedereen van naam. Dat zal een enorme opgave worden bij het verdubbelen van het personeelsbestand en dat vindt Nils best lastig. Zolang zijn deur maar open blijft staan, weten zijn mensen hem wel te vinden.