Employer branding, organisatiecultuur, internal branding en arbeidsmarktcommunicatie
Jasper Ordelman – 31 juli 2020

Groeien vanuit een feedbackcultuur

Inspireren en verbinden volgens Effectory

Het Amsterdamse advies/onderzoeksbureau Effectory is het grootste in Europa op het gebied van employee listening, ofwel medewerkersonderzoek. Een adviesbureau op het gebied van organisatie en cultuur kan zelf niet anders dan een aantrekkelijke werkgever zijn. Toch?

Walk the talk. Daarover gaat het in deze Talentmagneten podcast met Effectory-oprichter Guido Heezen. Daarin vertelt Guido over de kracht van continue feedback. In cultuurboekjes gelooft hij niet…

OF LEES HIERONDER DE SAMENVATTING:

Het hoe en waarom van een people-first strategie

In hartje Amsterdam zit Effectory, een advies- en onderzoeksbureau gespecialiseerd in employee listening, ofwel medewerkersonderzoek. Effectory haalt al sinds 1996 bij haar klanten feedback op bij medewerkers en verzamelt zo inzichten over medewerkersbetrokkenheid en engagement binnen organisaties. Wie al jarenlang data verzamelt over employee engagement, weet precies hoe je je eigen mensen kunt empoweren, inspireren en verbinden. Toch? Ik sprak oprichter en CEO Guido Heezen over zijn learnings en hoe dit werkt voor zijn eigen organisatie.

Europa’s grootste bureau in medewerkersonderzoek

Effectory telt nu zo’n 200 mensen en is het grootste bureau in Europa op het gebied van medewerkersonderzoek, met kantoren in Amsterdam, Kaapstap en München. Nu is het een normale zaak om naar je medewerkers te luisteren, maar dat was jarenlang niet het geval. 25 jaar terug werden alle beslissingen in organisaties nog top-down genomen en moesten medewerkers maar volgen. De tijden veranderden, door de snelle (technologische) ontwikkelingen moesten organisaties steeds wendbaarder worden en dat kan alleen wanneer je mensen ook wendbaar zijn. In directies groeide het besef dat je mensen het succes (en voortbestaan) van je bedrijf bepalen. Zo ontstond een people-first strategie.

“Ze willen allemaal medewerkers die innovatief, creatief en wendbaar zijn.”

Tegenwoordig wil iedereen medewerkers die innovatief, creatief en wendbaar zijn. Dan moet je ze wel de ruimte geven en naar ze luisteren. De focus op het binnenhalen, behouden en ontwikkelen van het juiste talent is steeds groter geworden en met de krapte op de arbeidsmarkt ontstond een war on talent. Human Resources is hierdoor steeds belangrijker en strategischer geworden binnen bedrijven, getuige het groeiend aantal HR business partners. Volgens Guido is HR binnen de boardroom nodig om succesvol te zijn.

Geen one-size-fits-all organisatiestructuur

Hoe doet Effectory het zelf? Heeft het alleen maar bevlogen ambassadeurs in dienst die het beste uit zichzelf halen? Effectory werkt vanaf 2002 met zelfsturende teams met eigen verantwoordelijk en eigen doelstellingen. Iedereen krijgt veel autonomie gekoppeld aan een hoge verantwoordelijkheid. In het begin was dat wel even wennen, met een aantal burn-out gevallen als gevolg. Sommigen namen alle verantwoordelijkheid en werden niet geremd door hun omgeving. Het schouderklopje van de manager viel weg en men ging nog harder werken.

Is dit een logisch effect wanneer je overgaat naar zelfsturing? Of is dit goed te voorkomen?Wat volgens Guido helpt is om collega’s in het begin van de nieuwe werkwijze tools te geven om elkaar te waarderen en daar bewust gebruik van te maken. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van beloningsbonnen, kleine attenties of gewoon het duidelijk uitspreken van je waardering. We blijven mensen en hebben zo nu en dan een schouderklopje nodig.

Is zelfsturing de heilige graal? Hoewel Guido enthousiast is over deze werkvorm is er volgens hem geen one-size-fits-all organisatiestructuur. Wel is hij van mening dat we met minder management kunnen. Dat we verantwoordelijkheden lager in de organisatie moeten durven neerleggen.

Geen cultuurboek

Effectory staat al jaren bekend als goede werkgever met een gezonde organisatiecultuur. Volgens Guido is de vrije, vriendelijke en informele cultuur de kracht van de organisatie. Dit alles is niet vastgelegd in een cultuurboek, want daar gelooft Guido niet in. Ze hebben het in het verleden geprobeerd, maar zodra de cultuur was vastgelegd in een document voelde het ineens nep en opgelegd.

Waar een cultuurboek bij veel organisaties richting geeft en continuïteit, ziet Guido de continue feedback binnen Effectory als anker voor de richting en cultuur. De transparante cultuur zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Het biedt duidelijkheid en versterkt de onderlinge verbinding. Door transparant te zijn over de bedrijfsresultaten, maak je iedereen mede-eigenaar. Als medewerker is het ontzettend fijn om te weten wat het effect van je inspanningen is. Ook werkt Effectory met transparante salarisschalen, zodat het voor iedereen duidelijk is wie wat ongeveer verdient.

Zo lijkt Guido intuïtief veel goed te doen voor de organisatie. Men ervaart veel vrijheid, werkt fijn samen en doet daarnaast ook genoeg leuke dingen samen. Er is een veilige werkomgeving waar men het vertrouwen heeft om feedback te geven en te ontvangen. Daarnaast is de missie van de organisatie helder en wordt deze overal in de organisatie doorleefd. Effectory wil de werkende wereld mooier maken en helpt zo organisaties om naar hun eigen medewerkers te luisteren. Volgens Guido is een maatschappelijke missie ook steeds belangrijker voor het aantrekken van talent. Men wil tegenwoordig werken bij een organisatie die iets bijdraagt.

Employee listening relevanter dan ooit

Vormt de coronacrisis een bedreiging voor Effectory? Of is employee listening juist nu relevanter dan ooit? Aandacht voor je mensen is in deze onzekere tijd nog belangrijker. Natuurlijk. Maar de onzekerheid zorgt er ook voor dat bedrijven hun hand op de knip houden en niet direct investeren in medewerkersonderzoek of hun organisatiecultuur.

Hier wringt de schoen. Want om je mensen nu en in de toekomst engaged en productief te houden, is een heldere missie en organisatiecultuur van immens belang. Guido’s advies is dan ook om tijdens de crisis continu te blijven communiceren wat de missie van je organisatie is. Juist nu. Inspireer je mensen en maak ze deelgenoot van je koers, zodat ze aangehaakt blijven. Zo blijft de werkende wereld ook in onzekere tijden mooi en boeiend.

Employer Branding Company